Anthemon Kft. 1047 Budapest, Baross u. 79-89.
Telefon: 06 1 430-0266 / Mobil: 06 30 411-2875
Email: info--.at.--anthemon.hu

Játékosság, kreativitás és jókedv

Csapatépítés felsőfokon

2011. január 18.
Az outdoor tréning sokáig csak egy szép környezetben, közösen eltöltött tevékenységet jelölt, manapság azonban már kifejezetten fantáziadús tréningek látnak napvilágot. A Shellnél például szakadékokkal tagolt erdei kalandtúrán erősítik a bajtársiasság érzését, míg a Knorr-Bremsénél karitatív tevékenységeket végeznek csapatépítés gyanánt.


Csapatépítés terén a lehetőségek tárháza végtelen, csak a képzelet szab határt közösségépítő törekvéseinknek. Mert bár manapság már léteznek közös főzögetésekre, filmforgatásra alapuló foglalkozások csapatépítés gyanánt, ezek azonban csupán amolyan úri sportok, leginkább csak a személyes kapcsolatok kiépítése folytán növelik az együttműködési hajlandóságot - szemben a csapatot fizikailag is jobban igénybevevő vadvízi evezéssel, taktikai tréninggel, illetve túlélőtúrával, ahol a túlélési ösztönre alapozva "kényszerítik" együttműködésre a szereplőket. Elvégre a kiélezettebb körülmények nemcsak erősítik a csapatkohéziót, de abban is segítenek, hogy a résztvevők bármiféle támogatás nélkül önállóan is megállják a helyüket a - piaci - farkastörvények között.

Mindez természetesen játékosabb formában is megvalósítható, ahogy ezt nyugatabbra, Nagy-Britanniában és Amerikában egyre inkább felismerik: a tréningszervező cégek gyakorta híres könyvekkel, filmekkel igyekeznek megragadni a résztvevők képzeletét, mondván, egy ismert történet (pl. Da Vince-kód, Az olasz meló) szereplőjeként csak lelkesebben vágnak neki a rejtélyekkel és veszélyekkel kalandoknak. A könnyebb átélést autentikus helyszínek, tárgyak segítik elő, de persze az egyedi megvalósításnak köszönhetően az sem probléma, ha nem ismerik a fordulatokkal teli történetet.

Szintén a mentális vészhelyzetre épít a csapatépítő tréningek újabb válfaja, a kémkereső játék, amely a közös ellenségképre alapozva próbálja összehozni az embereket. A résztvevőknek itt egy ipari kémet kell lebuktatniuk egy kitalált cégen belül, amihez elengedhetetlen, hogy alaposan összehangolják mind a megfigyelési, mind a nyomozati cselekményeket. Kicsit veszélyes játszma ez, hiszen jobban belegondolva a dolgozói gyanakvást is erősíti (még akkor is, ha nem egymás, hanem a tréningszervező cég emberei között kell keresni a spiont), ugyanakkor kiválóan rámutat arra, hogy senki sem véletlenül lesz "áruló", alapvetően mindenkit az önös érdekei, egyéni igényei mozgatnak, s ezt a csapatépítés során sem szabad elfelejtenünk.

Kellemest a hasznossal

Magának a tréningnek azonban nyugodtan lehetnek nemesebb céljai is, ahogy ezt a 8-9 éves csapatépítő múlttal rendelkező Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.-nél is belátták: eleinte a foglalkozások csupán arra irányultak, hogy outdoor jellegű programokkal (erdei akadálypálya-futás, hajóépítés Balatonon stb.) kiszakítsák a dolgozókat a munkahelyi környezetből, de két éve sikerült még tovább gondolni a kezdeményezést. - A társadalmi felelősségvállalás jegyében úgy döntöttünk, hogy részt veszünk egy zalai kisfalucska közintézményeinek felújításában, hogy ne csak a magunk kedvtelésére, hanem mások javára is tegyünk valami hasznosat - mondta a HR Portalnak Winkler István, a cég projektkoordinátora.

A karitatív csapatépítő tréning rengeteg energiát szabadított föl a munkatársakban, s nemcsak azért, mert valódi kétkezi munkával kellett létrehozniuk valamit a semmiből, hanem mert másoknak is örömet okoztak vele. Ily módon többek közt felhúztak egy KRESZ-parkot a helyi óvoda udvarán (így már kisgyermekkorban begyakorolhatják a közlekedés szabályait a leendő mérnökpalánták); felszerelték az iskola géptermeit modern eszközökkel; illetőleg felszámolták a zsidó temető mellett folyamatosan gyűlő illegális szemetet - sorolta Winkler István.

Következmények nélkül

A trénerek sokszor panaszkodnak arra, hogy bár programjaikat követően hatásvizsgálatot készítenek, alig fogadják meg tanácsaikat. Láthatólag évről évre mindig ugyanaz a gárda jelenik meg a tréningeken, pedig a kérdőívek nemcsak a pozitív eredmények megfogalmazására adnak lehetőséget (javul a kommunikáció, a főnök-beosztott viszony, csökken a fluktuáció stb.), arra is kiválóan rávilágítanak, ha valamelyik dolgozót viselkedése nyomán érdemes volna áthelyezni egy másik csoportba. "A Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.-nél ilyesmi szóba sem jöhet, különösen, mivel a mindennapi munka fejlesztési része túl bonyolult ahhoz, hogy egy "egyszerű" tréning alapot szolgáltasson ilyen negatív következményeknek" - mutatott rá Winkler István, a cég projektkoordinátora. A programok inkább arra adnak lehetőséget, hogy összeforrjon a közösség, illetőleg, hogy az egymással versengő, s emiatt távolságot tartó részlegek is megismerjék egymást.

Bizalomépítés a Shellnél

A Knorr-Bremséhez hasonlóan a Shell is az együttműködés elősegítésére hegyezi ki csapatépítő foglalkozásait. Főként outdoor tréningekben gondolkodunk, alkalmazottaink nagy része ugyanis irodai munkát végez, s ilyenkor lehetőségük van egy kis mozgásra - fogalmazott Szűcs Erika, a cég HR tanácsadója. Természetesen a programnak egyéb haszna is van, például a dolgozók így kikerülhetnek a komfortzónájukból, ami végül belső tartalékaik mozgósítására készteti őket. A váratlan helyzetekben, az új környezetben a munkatársak együttes erővel tudják a feladatokat megoldani.

A Shellnél az egyik alkalommal a csapat egy erdei térképes gyakorlatot hajtott végre, egy kötélpályához szükséges eszközök megtalálását követően keltek át a közeli szakadékon. Egy ilyen gyakorlat megvalósítása elképzelhetetlen egyes kompetenciák elsajátítása, illetve bizonyos szerepek felvállalása nélkül, a kellő ember- és önismeretről nem is szólva. A Shellnek különösen szervezeti vagy létszámváltozások esetén vált be a csapatépítés, például egy új vezető kinevezésekor vagy több munkatárs érkezésekor, amikor szükség van a csapat erősítésére. Ahhoz azonban, hogy a tréning valóban elérje célját, nem elég végigcsinálni a programot, meg is kell azt utána beszélni, úgy a sikerélményeket, mint az apróbb hibákat - bár az igazi feladat a tréning után következik, hiszen a vezetőnek nagy szerepe van abban, hogy a foglalkozás által elért eredmények a napi munkavégzés során se vesszenek el.

Sokszor hallani, hogy az idősebbek nem szeretik, ha olyan - számukra mondvacsinált - indokokkal ugráltatják őket, mint a csapatépítés, mondván, eddig is jól megoldották a feladatukat, minek furmányos programokkal zargatni őket. A Shell HR tanácsadója szerint azonban nem az életkor határozza meg a vállalkozó kedvet, tapasztaltabb korban is lehet lelkes és nagyon aktív az ember.


« Vissza

 

Anthemon Kft. 1047 Budapest, Baross u. 79-89.
Telefon: 06 1 430-0266 / Mobil: 06 30 411-2875
Email: info--.at.--anthemon.hu
Impresszum