Anthemon Kft. 1047 Budapest, Baross u. 79-89.
Telefon: 06 1 430-0266 / Mobil: 06 30 411-2875
Email: info--.at.--anthemon.hu

Játékosság, kreativitás és jókedv

 

Új programok

Időutazás

Ez az izgalmas csapatépítés bepillantást enged az emberiség történeti fejlődésébe egészen az őskortól napjainkig.

Bővebb leírás a Időutazás menüpont alatt olvasható.

 

Szerencsés szeszcsempész

Amerikában a 20-as évek alkoholtilalma alatt virágzott a szeszcsempészet. Ebben a játékban a részvevők is csempész bandákká alakulnak és veszélyes kalandok során gyarapítják vagyonukat.

Bővebb leírás a Szerencsés szeszcsempész menüpont alatt olvasható.

 
Balatoni bormámor

Ez a program elkalauzolja résztvevőit Balatonfüred és környéke bormámoros világába, amely Magyarország egyik kiemelkedő minőségi borvidéke, ahol a szőlő- és bortermelés mintegy kétezer éves múltra tekint vissza.

Bővebb leírás a  Balatoni bormámor menüpont alatt olvasható.

 
Őrült futam

Olyan csapatoknak, akik álmodoztak már egy saját, működő autó megépítéséről

Bővebb leírás az Őrült futam  menüpont alatt olvasható.

 

Goldberg gép

Ebben a játékban a feladat egy minél szórakoztatóbb gép építése. Látszólag a gépnek semmi haszna, de hihetetlen mértékben megmozgatja az emberek fantáziáját, kreativitását és komoly összefogásra készteti őket. Mindenki minden ötletét bevetheti, hisz ezzel is csak színesíti a gép működését.

Bővebb leírás a Goldberg gép menüpont alatt olvasható.

Kutyaház építés

Ebben a programban a csapatok kutyaházakat építenek. 
A tervezéstől a "gyártásig" minden részfeladatot együtt végeznek el.

Bővebb leírás a Kutyaház építés menüpont alatt olvasható.

A CSAPATÉPÍTÉSRŐL:

Miről szól a hagyományos csapatépítő tréning? Rengeteg megközelítés létezik, de a lényeg közös: csináljunk valamit, aminek lehetőség szerint semmi köze a céghez, majd a trénerek segítségével vonjuk le a megfelelő következtetéseket. Kevesen gondolták volna, hogy pont a világ legnépszerűbb játékgyára lesz az a szervezet, amely megelégelve ezeknek a metodikáknak az "áttételességét" megfinanszírozza a csapatmunka-fejlesztés új dimenzióinak kialakítását.

Miről szól a hagyományos csapatépítő tréning?

A résztvevőket a trénerek speciális feladatok elé állítják, majd visszacsatolásokat adnak a történtekről. Ön is volt már hajótörött, aki a legszükségesebb eszközök helyes sorrendjéről vitázott? Túl van már egy "irányított" sziklamászáson vagy rafting-túrán ahol megtapasztalhatta az összehangolt cselekvés előnyeit? Rengeteg megközelítés létezik, de a lényeg közös: csináljunk valamit, aminek lehetőség szerint semmi köze a céghez, majd a trénerek segítségével vonjuk le a tanulságokat a mindennapi munkára vonatkozólag. Nagy kockázatú és időigényes szakmai feladat. Kevesen gondolták volna, hogy pont a világ legnépszerűbb játékgyára lesz az a szervezet, amely megelégelve ezeknek a metodikáknak az "áttételességét", megfinanszírozza a csapatmunka-fejlesztés új dimenzióinak kialakítását.


Kollektív teljesítmény extrém körülmények között

Kevéssé ismert tény, hogy a billundi (Dánia) székhelyű LEGO rendelkezik a világ egyik legfejlettebb trendelemző és jövőkutató központjával. A VISION LAB nevű szervezeti egységet a tulajdonos és első számú vezető, Kjeld Kirk Kristiansen közvetlenül felügyeli. A kitüntetett figyelem indokolt: itt válnak a jövővel kapcsolatos vizsgálatok eredményei a vállalati stratégiát megalapozó konkrét megállapításokká. Nem egyszerűen a fogyasztói igényekben bekövetkező változások elemzéséről van szó. Ennél összetettebb a feladat. A VISION LAB tevékenysége egy szakterületeket egyesítő "interdiszciplináris" team munkájára épül. Szociológus, antropológus, branding, technológiai, marketing, gazdasági, design, építész, pszichológus és filozófus szakértők elemzik a modern ember életének legkülönbözőbb dimenzióit. Trendeket fogalmaznak meg, melyeket a LEGO cégcsoport valamennyi területe használ: legyen szó a termelési struktúra tökéletesítéséről, a logisztika fejlesztéséről vagy akár PR üzenetek megfogalmazásáról.

A VISION LAB elmélyült kutató-elemző munkát végez, melyhez meglepően rövid határidők kapcsolódnak. A LEGO cég például évente kétszer is előáll új termékekkel. Ehhez az erőltetett menethez pedig olyan belső együttműködési rendszereket kellett alkotni, amelyek bírják az extrém igénybevételt.

Ha kevés az idő, de nagyon fontos az eredmény

A LEGO-nál dolgozó szervezetfejlesztő és üzletviteli tanácsadók hamar felismerték, hogy a piac által diktált tempó újszerű csapatmunka modellt feltételez. A projektorientált gondolkodás felvetette a belső szakmai és szervezeti határok átjárhatóságának kérdését. Értékes tapasztalatokat és szaktudást kell megosztaniuk az érintetteknek egymással, miközben a "ráhangolódásra" szinte egyáltalán nem marad idő.

A LEGO számára a megoldást végül is a svájci IMD (International Institute of Management Development) két egyetemi professzora szállította. Javaslatuk szerint az egyes projektekhez kapcsolódó csapatmunkát két napos intenzív célmeghatározásnak és erőforrás-auditnak kell megelőznie. A programmal szemben a LEGO komoly elvárásokat támasztott: a csapatépítésnek gyorsan, közvetlenül a vállalati feladatokra fókuszálva, hatékonyan és motiválóan kell megtörténnie. Csoportdinamikai és konfliktusmenedzsment kutatásokra alapozva a fejlesztők kialakítottak egy sajátos szabály- és célrendszert. A program a REAL TIME IDENTITY elnevezést kapta, és legfontosabb jellemzője, hogy az adott időpontban meglévő szervezeti viszonyokat teszteli-elemzi. Innen a "REAL TIME", vagyis "valós idejű" szóösszetétel.

Forrás: http://www.hrportal.huÍgy javítható a munkahelyi csapatszellem

2009.07.02

"Válság van, de ez nem érinti a cégünket." Néhány hónappal ezelőtt még ilyen és ehhez hasonló kijelentések hangoztak el cégvezetők szájából. Mára már sok helyen beigazolódott: a válság hatásait ők sem tudják kikerülni. Az üzleti eredményeket nagyban befolyásolja a munkahelyi hangulat, a csapatszellem. Hogyan tud pozitív energiákat mozgósítani egy vezető?

Közhely, de nem ismételhető elégszer: A vezető személye, viselkedése mintaadó a munkahelyi csapat számára. "A munkahelyi szervezet természetéből adódóan a vezetők feszültsége, bizonytalansága automatikusan áttevődik a többiekre is. Mindez a szervezet alsóbb szintjeire leáramolva további feszültséget okoz majd a dolgozók körében. Ez pedig sem a kapcsolatoknak, sem a hatékonyságnak nem kedvez. Ha azonban a vezetők nem viselkednek csüggedten, pesszimistán, akkor képesek a kreatív erőket mozgósítani a csapataikban" - hívja fel a figyelmet Szathmáriné dr. Balogh Mária szervezetpszichológus, a Convictus Consult Kft. ügyvezetője.

Hitelesség megőrzése

A túlzott optimizmusnak is megvan azonban a hátulütője. Amikor nagy a bizonytalanság, a munkatársaknak szükségük van fogódzókra, olyan pontokra, amiben bízhatnak. Az a vezető, aki felhőtlen optimizmussal nyilatkozik, majd két héttel később leépít, gyorsan elveszíti hitelességét. Ezek után könnyen a cég legfőbb humán tőkéje, a kulcsemberek is távoznak a cégtől. Igaz, ők már önszántukból, hanem a cég megszűnésétől való félelmükben. Elképzelhető, hogy nem váltanak iparágat, hanem a konkurenciánál folytatják. Valamennyire csorba esett annak a vezetőnek a hitelességén is, aki fél éve még sziklaszilárdan állította, hogy a válság nem érinti a céget, aztán drasztikus létszámcsökkentést volt kénytelen végrehajtani.

Nem csupán az első számú vezető viselkedése mintaadó, hanem a középső szinteké is. Ha azt látják az alsó szinten dolgozók, hogy a középvezetők is menekülnének a süllyedő hajóról -például a munkahelyről állásinterjúra járnak -, az gyorsan elindíthat pánikreakciót a szervezetben.

Nagy megterhelést jelent egy cégnek, ha a vezető leépítéseket jelent be. Bármennyire is fájdalmas, tanácsos egyszerre az egészet végrehajtani. Ha több szakaszban zajlik nem átlátható szempontok alapján, az fokozza a bizonytalanságot, blokkolja a munkát, rontja a csapaton belüli hangulatot.

Közelebb engedni a dolgozókat

Vannak cégek, amelyek vezetése nehezebb piaci helyzetben közelebb engedi a vezetőkhöz a dolgozókat akár rendszeres közös reggelik, akár munka utáni kötetlen beszélgetések keretében. Bátorítás, a lehetőségek felvázolása, új stratégiák alkotása a vezető feladata, a kiútkeresésbe pedig be lehet vonni a többi kollégát is. "Hatékony lehet ebben a helyzetben a szokásosnál több meeting tartása: ezeken a rendhagyó, megszokottól eltérő értekezleteken összegyűlhetnek a kollégák válságkezelő együttgondolkodásra, ahol megoszthatják főnökükkel a témával kapcsolatos ötleteiket. Ezektől a lehetőségektől a dolgozók is szabadabbnak érzik majd magukat és hatékonyabbak, kreatívabbak lesznek , és mindez csak jól jön a vállalatnak a válságból való kilábaláshoz" - mondja a szervezetpszichológus. A szakember hozzátette: az újszerű dolgozói ötletbörze kapcsán a vezetőnek nem árt félretenni az előítéleteit, hiszen minden változóban van, a gondolkodásunkat is át kell keretezni.

Igaz azonban az is, hogy bizonyos helyzetekben nincs idő minden döntés átbeszélésére, azonnal kell cselekedni.

Hagyományos csapatépítő tréningek: válságban más kell

A csapatszellemet fejleszteni kívánó vezetőknek a helyzet kezeléséhez az egyébként szokványos eszköztáron is változtatniuk kell. Amíg máskor előszeretettel folyamodtak a csapatépítő hatású rendezvények szervezéséhez, valamint a szimulációs tréningekhez, most erre nincs forrás. Nem is kell művi helyzeteket létrehozni, ugyanis a próbák adódhatnak a valós nehézségekből is. "Számos csapatépítő tréning alapoz a mesterségesen keltett stresszre. Ezek válság idején egyáltalán nem szükségesek. Ilyenkor az együtt dolgozóknak nem stresszes sziklamászásra, akadályversenyekre és hasonló feladatokra, sokkal inkább biztatásra, bátorításra, vezetői figyelemre és az összefogás támogatására van szükségük. Ezeket épp egy, az aktuális helyzetet flottul kezelő vezetőtől kell megkapniuk"- tette hozzá. Fontos szerep hárul a vezetőre a csapatán belüli feszültségek kezelésében. A nöüvekvő stressz ugyanis kiválthat konfliktusokat, bűnbakképzést a munkatársakból, amelynek bölcs kezelése a vezető feladata.

Mi a legfontosabb a dolgozónak a munkahelyen? (az állítást első helyen megjelölők aránya)

  Olyan munkahelyet keresek, amely stabil és megbízható. 56 százalék

  Azzal a munkával vagyok elégedett, ahol a legtöbbet tudom kihozni tudásomból, képzettségemből, képességeimből. 16 százalék

  Olyan cégnél szeretnék dolgozni, amelyik tekintettel van a magánéletemre (család, barátok stb.). 9 százalék

  A legfontosabb dolog számomra, hogy olyan csapathoz tartozzam, amelynek tagjait teljes mértékben elismerem. 5 százalék

  Olyan megbízásokat szeretnék teljesíteni, ahol kihívást jelentő problémákat kell megoldanom. 4 százalék

  Örülnék, ha magam dönthetnék a feladatomról, felelősségeimről és a munkabeosztásomról. 3 százalék

  Szívesen vállalnék felelősséget másokért/a vállalatért, és hoznék értük felelős döntéseket. 2 százalék

  Folyamatosan keresem a lehetőséget, hogy elindítsam saját cégemet. 2 százalék

  A legnagyobb siker az, ha felvethetek egy teljesen új és innovatív ötletet. 2 százalék

  Nagyszerű lenne a munkámat mások, valamint a társadalom szolgálatába állítani. 1 százalékForrás: Hewitt Legjobb Munkahely Felmérés 2009

A csapatépítés alapja a jó kommunikáció

2005. június 20. hétfő 08:31:00

A leghatékonyabb közösségekben minden csapatjátékosnak megvan a jól meghatározott szerepe, így van ez a hadseregben, a sportban és az egyházban, de a vállalati szférában is - derül ki az mfor.hu körképéből.

A jó csapat ismérvei kísértetiesen hasonlóak a hadseregben, a sportban vagy az egyház terén, és ezek a szabályok egyúttal érvényesek a vállalati szférára is - ezt a következtetést lehetett levonni a Develor cég csapatépítés témakörben rendezett múlt heti vitaestjén, amelyen egymástól távol eső szervezettípusok vezetői vettek részt. Egy jó közösség kiépítéséhez elengedhetetlenül fontos, hogy a tagok azonos érdekek mentén mozogjanak, a szereplők világosan lássák a célt, amelynek elérésében mindenkinek ismerni kell a feladatát, illetve a hatékony kommunikáció - ebben egyetértett Dr. Makrai Tibor, alezredes, cspatépítő tréner, Kiss Lenke, volt válogatott kosárlabdázó és Bölcskei Gusztáv püspök.

Az agresszió csapatellenes

Dr. Makrai Tibor, alezredes, csapatépítő tréner, volt NATO-tiszt szerint a hadseregben létkérdés, hogy a hierarchia jól működjön: a feladatot közösségben kell megoldani, folyamatosan alkalmazkodni kell egymáshoz. Ugyanakkor kellenek az individuumok is, akiknek van bátorságuk adott esetben változtatni a parancson, mert a "szellem csillogása" nélkül a sereg kiszámíthatóvá válik, és előbb utóbb legyőzik.

Dr. Makrai Tibor úgy véli, az agresszív ember nem lehet jó csapatjátékos, korszerű hadsereg nem is vesz fel ilyen egyént: az idegenlégiónál például legtöbbször nem a fizikai alkalmatlanság, hanem a személyiségjegyek miatt utasítják el a jelentkezőt.

"A katonát leginkább nem a haza vagy a zászló motiválja, hanem a bajtárs. Legfőbb vágya, hogy társaival közösen életbe maradjon; a vezetőjétől csak azt várja el, hogy jó szakember legyen, és épségben vigye őket haza" - hangsúlyozta a volt NATO-tiszt. "Fantasztikus dolog, ahogy a vezér erőt tud adni a katonának pusztán azzal, hogy a szemébe néz, megérinti" - tette hozzá a tréner, aki szerint ez a módszer a vállalati szférában is kiválóan alkalmazható.

Az emberek közötti kommunikációban szerinte a legnagyobb baj az, ha a partnerek nem hallgatják meg egymást. Különböző tréningekkel, életszerű helyzetekkel, konfliktusok közös megoldásával ezt a képességet fejleszteni lehet. A közösségekben gyakran épp azok a láncszemek tudják a helyes megoldást, amelyek rendszerint nem is mondják el a véleményüket, mert megszokták, hogy úgysem figyelnek oda rájuk -hangsúlyozta az mfor.hu-nak.

Az együttműködés a lényeg

Kiss Lenke, volt válogatott kosárlabdázó, utánpótlás-nevelő szerint a sportban nem feltétlenül a sok jó játékosból lesz kiváló csapat, hanem ha mindenki megtalálja a helyét a közösségen belül. "Két jó együttes közül az győz, ahol gördülékenyebb az együttműködés" -mutatott rá. A jó csapatjátékos szerinte alázattal közelít a feladat felé, átsegíti a nehézségeken a csapattársakat, megfelelő tudással és képességekkel rendelkezik a munkához.

Forrás: http://www.mfor.hu/cikkek/19852.html

Anthemon Kft. 1047 Budapest, Baross u. 79-89.
Telefon: 06 1 430-0266 / Mobil: 06 30 411-2875
Email: info--.at.--anthemon.hu
Impresszum